čtvrtek 2. září 2010

Další škola - krypto, cvika, tisk

Dneska jsme se s Pepou konečně dostali na přednášku z kryptografie - první týden jsem tam nebili, protože jsme předmět neměli zaregistrovaný a ve středu jsem tam já nebyl kvůli policejní stanici. Pepa tam chtěl ve středu jít (proto s náma nešel na policajty), ale na webu měli špatnou místnost, takže se tam stejně nedostal ... Ve čtvrtek už jsme si pořádně všecko pozjišťovali a čtvrtou přednášku už jsme stihli. Musím říct, že to byla zatím nejlepší přednáška tady. Týpek (mlaďoch) je dobrý - rozumí tomu fest, je nás tam asi 8 a týpek se nebojí udělat pěkný formální důkaz. Bylo to náročné se chytat, ale tak to má být - fakt se mi to líbilo, doufám, že mu to vydží a nezpomalí (ale raději ani moc nezrychlí) a že to bude fakt zajímavé a pro mě i pro Pepu dost užitečné (oproti obvyklým přednáškám jsme si s Pepou i dělali poznámky!). Dokonce jsem si doma během přípravy oběda ty poznámky pročetl a pořádně jsem si promyslel všecky důkazy dokud jsem je nepochopil (nedal jsem to všecko hned na přednášce). První známka toho, že by můj mozek mohl zařadit dvojku a taky trochu začít i přemýšlet ... zatím to bolí, ale doufejme, že se to do zkouškového pořádně rozjede ...

Do pátku máme taky odevzdat první úkol do lineárních metod. Úkol je neskutečně trapně jednoduchý - vím, že se budu opakovat, ale je to úkol jak ze střední školy ... "Vyřešili" jsme ho s Pepou rovnou na přednášce - resp. nebylo co řešit, všecko bylo zřejmé, o to těžší pro nás bylo vymyslet nějaké zdůvodnění - triviální věci plynoucí přímo z definic se dost blbě zdůvodňují, každopádně jsme to sepsali. Jinak úkoly se tady neřeší samostatně, ale vždy ve skupinách (typicky 4-6 lidí). Zapsali jsme se na wiki předmětu s prioritou, že chcem být ve skupině spolu, přiřadili nám další 3 lidi. Jasně jsme jim napsali maila, že to máme vypracované, že jsme si dost jistí tím, že to je dobře ať se na to kouknou, ale hlavně ať neodevzdávají nic svojeho (protože se odevzdává jen jedna verze ze celou skupinu). Ve čtvrtek odpoledne bylo cviko - cvika tady ale probíhají tak nějak jinak - není tam totiž žádný cvičící. Celý smysl je v tom, že se sejdou ty homowork groups a řeší spolu ty úkoly. Přišli jsme tam s Pepou pozdě asi o 10 minut, protože jsme se zase zapomněli podívat na učebnu ...

Když jsme přišli lidi už byli rozskupinkovaní a řešili až se z nich kouřilo. Zeptali jsme se esli někomu ve skupině nechybí dva lidi (nevěděli jsme jména těch ostatních), nějaký týpek a dvě holky se chytli. Ukázalo se, že je to opravdu naše skupina. Předložili jsme jim naše řešení a okomentovali to. Týpeček (Nor, jehož jméno si nemůžu zapamatovat) byl fanoušek matematiky, žral každé naše slovo, dokonce nás pak doporovodil až do počítačové místnosti, přestože sám potřeboval jít opačným směrem. Týpek už to měl taky vyřešené (správně) a reagoval a doplňoval naše komentáře. Ty holky (jedna číňanka a druhá norka - mimochodem moc pěkná!) tam seděly s pusou otevřenou a neříkaly nic. Vypadalo to jakoby nikdy předtím neviděli matematiky :) Poděkovaly za řešení, vzaly si naše maily a zůstaly tam si to pročítat. Takže cviko pro nás po 10 minutách skončilo - to se mi líbí, vypadá to, že nebude potřeba tam (alespoň teď ze začátku, kdy je to pro nás easy) vůbec chodit ... rozhodně si to vždycky vyřešíme sami, pak prokonzultujem navzájem s Pepou a pak to předložíme těm ostatním, cheme to mít pod kontrolou, aby se nestalo, že za nás odevzdají nějaký shit.

Jinak vypracované úkoly se odevzdávají do speciální místnosti pro odevzdávání úkolů :) Je to místost se spoustou poliček, kde každý předmět má svou přihrádku, tam se to do deadlinu položí. Není to nijak hlídané, není to ani schránka, ze které se to nedá vyndat. Prostě tam leží hromádka papírů - tj. když nevíš jak něco vyřešit, počkáš si až to někdo odevzdá a jdeš si to opsat do odevzdávací místnosti ... tohle by v ČR nemohlo fungovat - někdo by určo ty papíry vzal a zahodil nebo jinak znehodnotil. Tady to zjevně funguje.

Jinak co je tady na NTNU naprosto parádní je možnost tisku a kopírování naprosto zdarma v libovolném množství. V každé počítačovce je obrovský XEROX, který umí kopírovat, tisknout a někdy i skenovat. Přístup má každý a papír je zdarma. Tady si lidi vytisknou 300 strákové slajdy jen to hvízdne. Je pravda, že je to asi dost plýtvání papírem, ale prostě to tady tak funguje. Pro nás, co nemáme komp, je to hodně užitečné, protože se můžem bez problémů vytisknout zadání úkolů a řešit je během přednášek například.

Žádné komentáře:

Okomentovat