čtvrtek 25. listopadu 2010

Poslední přednáška z Global English

Ve středu proběhla poslední přednáška z mojeho oblíbeného předmětu Global English (to oblíbené je myšleno vážně, fakt to byly super přednášky a chodil jsem na ně, na rozdíl od těch svých, pravidelně). Mluvilo se tam o budoucnosti angličtiny, jak bude probíhat její šíření, jak to bude vypadat s dialekty atd.

Přednáška tentokrát byla zajímavá i jinak než jen obsahem. Např. si blízko vedle nás se Sandrou přisedl postarší pán (určitě mu táhlo tak k šedesátce), který celou dobu zíval. A ne, že by jednou za čas, ale pořád a dost nahlas. Asi deset minut po přestávce pak natvrďáka usnul - na zubaře. Asi minutu na to začal fest nahlas chrápat :)) Dost funny vložka pro všechny okolo.

Na posledních minut si pak lektorka naplánovala informace o zkoušce. Tohle mě docela dostalo. Měla tam asi pět slajdů s informacemi typu "Pořádně si přečtěte zadání", "Začněte tou nejlehčí otázkou", "Používejte akademickou angličtinu", atd. prostě totálně jasné a základní věci. Pak následoval prostor pro otázky. Jeden z dotazů byl "Jaké propisky můžeme používat?". Tohle je fakt mazec, na vysoké škole. Ten předmět je asi určený pro prváky nebo tak něco, ale i tak je to morda. To jsou prostě tak základní a jasné informace, které člověk zná ze základní školy, že.

Obecně tady se ty zkoušky berou monhem víc vážně a taky se tady brutálně řeší cheating. Hned po příjezdu každý vyfasoval dva papíry potištěné výňatky ze zákona o cheatingu na škole a o špatně referencovaných zdrojích v paperech. Kdo přijde pozdě na zkoušku, byť jen o 5 minut, už není připuštěn. Každá (opravdu každá, bez výjimky) zkouška je na 4h!! Lidi si tam prý normálně berou jídla, pití - plné batohy. Za své studium jsem měl myslím jen jednu zkoušku delší než 3h - matiku v prvním semestru - a to byla morda. Po těch třech hodinách jsem ani nevěděl jak se jmenuju. A tady to je na 4h. A odejít se smí až po první hodině. I kdyby to člověk měl za 10 minut hotové, musí tam sedět. Totální volovina. Další "pěkná" věc je, že tady mají jen jeden pokus. Nedáš, tak opakuješ další semestr. Nepříjemné, velmi nepříjemné. Nikdy jsem druhé termíny nepotřeboval, ale tady tak nějak cítím, že by se mohly hodit ...

2 komentáře:

  1. nezapomente nam dat vedet, kdy vam mame drzet palce :)

    OdpovědětVymazat
  2. Díky, bude to potřeba. První zkouška je 6. 12., pak myslím něco kolem 12. nebo 14. (nevím přesně) a poslední je 18.12. :)

    OdpovědětVymazat