úterý 24. srpna 2010

První školní dny

V pondělí nám oficiálně začala škola. Bylo pro mě hodně těžké donutit se něco pro školu udělat (jako např. vůbec zjistit si rozvrh a učebny, kde ty přednášky budou). Po akcemi nabytém perfektním předchozím týdnu, kde se střídala zábava s ještě lepší zábavou představa sezení v přednáškové místnosti nebyla snadná.

Každopádně jsme si s Pepou ten rozvrh nakonec našli (btw: informační systém tady mají znatelně horší než je náš IS na MUNI, nemají to zastřešené v jednom systému, mají zvlášť stránky pro získání rozvrhu, jiný web pro registraci předmětů, jiný web pro koleje, do každého je jiný login ... docela pruda).

Moje první přednáška měla začít v 15:15 v přednáškovce S4, předmět se jmenuje Linear methods. Velká výhoda tohoto předmětu je ta, že vyučující je Brit, tj. jeho angličtina je perfektní a nemám nejmenší problém rozumět tomu, co říká. Je docelá mladý a jeho přístup je hodně dobrý. Není nudný, sem tam hodí joke ... zkrátka tak, jak to má být. Obecně mi dost připomíná Klímu (jeden z velmi dobrých učitelů na FI MUNI). Co se týče obsahu toho předmětu ... no, řekněme, že začínají hooodně zvolna ...

Na první přednášce řekl nějaké administrační věci a pak začal s "teorií množin" ... ovšem teorie množin tak jak ji my berem na střední škole, nebo maximálně v prvním semestru v Základech matematiky ... Jen pro představu ... když na druhé přednášce (byla dnes ráno) použil pojmy jako definiční obor a obor hodnot, zeptal se, kdo se s těmito pojmy už někdy setkal (neptal se kdo je umí zadefinovat, jen jestli jsme už někdy něco takového zaslechli) ... přihlásilo se asi 10 lidí z 60 ... a to je prosím pěkně magisterský předmět tady ... když jsme s Pepou poměrně přesvědčivě tvrdili, že zobrazení z prázdné množiny do libovolné jiné je pouze jedno, byli jsme za kingy ... tak trochu fail pro ně :) Každopádně je to přesně to, co jsme chtěli - nějaký jednoduchý kurz, se kterým bychom neměli mít problémy (je ale pravda, že v sylabu na později jsou i méně triviální věci jako Hilbertovy prostory apod., takže předpokládám, že trochu přitvrdí, ale myslím, že to týpek bude umět pěkně vysvětlit, takže neměl by to být problém).

Druhou přednášku, kterou jsme měli mít včera jsme tak trochu neměli, protože učitel se nedostavil - dali jsme mu dokonce víc než akademickou čtvrthodinku, ale stejně nic. Měla to být Software security. Tenhle předmět jsme si přihlásili až tady v Norsku, dali jsme si ho místo Numerical linear algebra, protože matiky tu máme dost a security je jednak pro mě zajímavá a druhak to bude asi míň time consumig. Navíc tenhle předmět má zapsaný i Stefanie a Dmitri (moji kamarádi informatici z Řecka), takže bude větší fun na přednášce a tak vůbec :) Budem s Pepou ale muset vyřešit administrativu kvůli těm změnám v rozvrhu, protože jsme podepisovali (a další 2 lidi z MUNI a jeden z NTNU to podepsali též) Learning agreement. Je to něco jako smlouva o tom, které předměty splníme a které nám u nás uznají ... Zatím se nám to nechce řešit, takže časem uvidíme :)

Krom školy jsem měl na včerejšek naplánováno jít s Dmitrim a Stefianii na policejní stanici zaregistrovat se. Naivně jsme tam šli někdy kolem půl jedenácté. Došli jsme tam, bylo sice otevřeno, ale na imigrační už nikoho nebrali, protože tam už ráno přišlo tolik lidí, že by to nestihli obsloužit do zavíračky ... půjdeme tam teda asi příští týden, až obslouží tu první největší vlnu studentů (sice se má oficiálně člověk zaregistrovat do 7 dnů po příjezdu, ale bylo nám řečeno, že na tu lhůtu 7 dní tady prdí). Spolubydlící mi pak říkala, že tam byla od 6 od rána a že byla skoro poslední, kterou ještě vzali. Brát nové lidi prý přestali v 7:30 ...

Každopádně když už jsme byli ve městě (kam jsme samozřejmě šli pěšky, přestože je to pár kilometrů - přemluvil jsem totiž Dmitriho :)) využili jsme toho k obhlídnutí nějakých obchodů - Dmitri potřeboval nějaké věci. Já nic sice přímo nechtěl, ale šel jsem s ním. V jednom obchůdku jsem narazil na MP3 přehrávač za 99 NOK - má to 2 GB, je to něco jako iPod Nano a je to přesně to, co jsem chtěl - totálně levná záležitost (i v česku po přepočtu by 2GB flashka stála tak nějak), která má v sobě i zabudovanou baterku (nabíjí se to přes USB, není potřeba externí baterka), byly v tom i sluchátka ... good stuff!

Trochu problém byl s tím, že flash disk nebyl naformátovaný a ve škole v computer roomu nemám práva na formátování disků (překvapivě :)) takže jsem si nemohl nahrát žádnou hudbu ... Když jsme se ale vraceli z přednášky, která nebyla (Software security), Stefa mě pozvala k sobě a nasi do půlnoci jsme u ní poslouchali hudbu, kecali, koukali na klipy a já si vybíral co chci nahrát do přehrávače. Příjemný večer!

Dnes odpoledne máme další zajímavě vypadající přednášku - Numerická matematika ... každopádně tam "bohužel" nemůžem jít, protože informatický spolek v čele s Jesusem pořádá školu piva v místím pivovaru (Dahls) přesně v době naší přednášky ... no a beer school s ochutnávkou piva je nabídka, která se opravdu neodmítá! Docela se tam těším ... jaké to bylo dám vědět (snad zítra?) v dalším postu ... so stay tuned! :)

Žádné komentáře:

Okomentovat