středa 25. srpna 2010

Beer school

Poznávací soutěž
Včerejší hlavní událostí byla samozřejmě již avizovaná návštěva místního pivovaru Dahls (akce měla krycí název "beer school"). Dopoledne jsme se stavili v labu u Jesuse, abychom zjistili přesný čas a místo srazu. Sraz byl 16:15 před labem, odkud se mělo jet autobusem, protože je to z univerzity docela daleko ... S Pepou jsme se ale rozhodli, že tam dojdem pěšky, protože prostě nechcem platit za bus. Pršelo jen lehce (tedy velmi dobré počasí na místí poměry :)), takže nebylo co řešit. Jesuse to nijak nepřekvapilo (protože už do toho labu jsme přšli oblečení jako správní hikeři :)), tak se jen zeptal, esli víme, kde to je. To jsme věděli, protože jsme kolem pivovaru už šli, když jsme se vraceli z hiku kolem fjordu. Sraz byl před pátou před pivovarem.

Škola degustace
Ze školy jsem se ještě stavil na koleji něco pojest. Udělal jsem si rýži s vařenou zeleninou (mražená zelenina je relativně levná) a tuňákem (plechovky tuňáka tu jsou dokonce levnější než v ČR, takže velmi výhodné jídlo). Luxusně jsem se najedl a vyrazil za Pepou. Společně jsme se pak vydali do pivovaru. Vzhledem k tomu, že jsme vyšli s dostatečným časovým předstihem cestou jsme se ještě stavili v nákupním centru, páč jsem si chtěl koupit pončo pláštěnku (na hike v dešti se bude hodit, nemám totiž nepromokavou bundu). Pončo v celém nákupním centru neměli ... to docela nechápu, prší tady pořád (opravdu pořád) a nedá se koupit pončo ... Každopádně jsme se ale v tom obchodě nějak zapomněli a už mi volal Jesus, kde jsme, že už na nás čekají ... Takže jsme si dali lehký běh od obchoďáku až k pivovaru (byl to kousíček).

V pivovaru se nás ujal pán, který vypadal, že pivu rozumí (tj. měl pivasa - na místní poměry silně neobvyklá záležitost). Zavedl nás do místnosti s dlouhými stoly a barem ve tvaru nádoby na vaření piva. Na stolech už byla připravena spousta plechovek a lahví různých druhů piva ... docela jsme se zaradovali :)

Jesus s pivkem, záda Howada
Bohužel celé povídání o historii pivovaru a vaření piva byla v norštině, takže jsme tomu kulové rozuměli. Jeden nor nám to překládal, takže nějaké zajímavosti jsme pochytili, ale zdaleka ne všechno, nevadí. Nejdůležitější část přednášky byla ta o degustaci piva. Týpek nám vysvětlil jak pivo ochutnávat a rozpoznat jemné nuance v chuti, barvě, atd. A pak už přišla ta velmi příjemná část - tedy ochutnávka. Vyzkoušeli jsme asi 6 druhů piva. Upřímně krom dvou (Dahls a nějaký další pilsner) mi moc nechutnaly - byly hodně zvláštní, nejsme na taková piva zvyklí. Mezi každou ochutnávkou (tj. mezi každým pivem) jsme snědli sušenku a zapili to vodou, aby se neutralizovaly chutě a neměli pak zkreslenou chuť dalšího vzorku. Každopádně dobrá zkušenost. Na konec nám každému dali před sebe 4 očíslované vzorky a my měli poznat co je to za pivo. Poznali jsme s Pepou všecky správně.

Czech republic for the win!
Tím jsme jen potvrdili správnost jednoho ze slajdů, které průvodce použil při povídání o pivě. Na tom slajdu totiž byl žebříček zemí podle spotřeby piva na osobu. Je asi jasné, že ČR to jednoznačně vyhrála. Dali jsme si s Pepou high five, Jesus se hned průvodci pochlubil, že tady má dva čechy a týpek nám pokynul na znamení respektu :))

Na konec každému načepovali ještě jednoho půllitra Dahlsu a začla volná zábava. Pobavil jsem se s nějakým norem o jejich místní "specialitě" - domácí pálenka zvaná "moonshine". Lidi to tady pálí samozřejmě načerno, protože daň za procento alkoholu na litr je skutečně vysoká, jen co je pravda (jen pro představu - litr 40% vodky bez daňe stojí 100 NOK, po zdanění stojí 400 NOK). Zpět k moonshinu - má to 96% a občas z toho lidi oslepnou, páč se jim to nepovede a místo ethanolu dostanou methanol, myslím, že tuhle místní specialitku vynechám :)

Veselá informatická banda po všech degustacích :)
Zpět jsme s Pepou zase jeli pěškobusem. Šli jsme jinou cestou - přes park kolem pevnosti, kde Pepa našel na zemi frisbee. Dnes jsme přišli na přednášku Software security, která opět odpadla. Nebyli jsme ale s Pepou sami, kdo o tom nevěděl, tak jsme chvilu pokecali se slečnou z Německa, které studuje něco jako "počítače a media" a taky jsme hnedka to frisbee využili na zahradě v kampusu :)

Dneska ráno jsem byl v knihovně v Dragvolu (to je druhý kampus spadající pod NTNU, kde jsou převážně humanitní obory - nemám tam žádný předmět, ale když si člověk chce půjčit beletrii, tak mu vědecká knihovna v našem kampusu moc nepomůže ...). Chci využít toho, že tu nemám počítač a dělat věci, na které doma kvůli práci a kompu nemám moc času. Po večerech, kdy nebudou žádné společenské akce (takových večerů doufám bude pomálu, ale asi budou) budu číst. Chci taky trošku vylepšít angličtinu, takže budu číst v origiále. Zatím jsem si půjčil Obraz Doriana Graye od Wilda a nějaké hry od Tennessieho (např. Kočka na rozpálené plechové střeše - hrálo se to v Brně v Městském divadle a slyšel jsem na to dobré ohlasy, tak si to chci přečíst).

Večer jsem společně se zbytkem party (Sandra, Alice, Claire, Tabea, Pepa) pozvaný k Pascalovi na večeři. Těším se - některé už jsem pár dní neviděl - chodí na jiný kampus (právě do zmiňovaného Dragvolu), takže to bude určo příjmné posezení :)

Žádné komentáře:

Okomentovat