pondělí 22. července 2013

Kyrgyzstán - 9.7. - Pláž Skaska

Ráno mě vzbudila zvonkohra z vedlejšího pravoslavného kostela, nejdřív to bylo jen obyčejné zvonění a pak to mělo jakoby melodii.

Hned ráno jsme šli za Agidou do kanceláře, aby zrušila ten taxík, který jsme měli domluvený z Inyl cheku. Super bylo to, že jim ještě nezaplatila a všechny peníze měla pořád u sebe, takže nebyl žádný problém a nám se vrátili všechny peníze beze ztrát, za což jsme byli moc rádi.

Konečně jsme se taky dostali k návštěvě toho pravoslavného kostela, kam jsme se chystali v podstatě každý den, který jsme byli v Karakolu. Protože byl asi 100m od našeho hostelu, bylo poměrně s podivem, že jsme se k tomu dostali až teď :) Ale jídlo vždy dostalo přednost ...

Šli jsme s Agidou na oběd. Vzala nás do takové vývařovny, kterou pokud o ni člověk neví, tak nemá šanci najít. Z toho vyplývalo to, že tam byli jen místní a taky Agida říkala, že to je vývařovna, kde jsou jen v době oběda, jinak je to zavřené, že je hodně navštěvovaná a tím pádem se tam jídlo točí a je vždy čerstvé a dobře udělané. A bylo to tak. Dali jsme si plov a musím říct, že jsme si fakt pochutnali. A bylo to mega levné navíc.

Potom nás Agida vzala na malý bazar ukázat nám kde dělají super zeleninové saláty. My si koupili na ochutnání od každého za 20 COM do sáčků, které jsme si pak nechali na večeři. Taky nám poradila kde koupit tvrdý slaný sýr v kuličkách (typická věc pro Kyrgyzstán) a doporučila místní sušené rozinky. Jsou všechny z Kyrgyzstánu a je to prý unikátní artikl, který se nikam nevyváží, ale zůstává v Kyrgyzstánu. Těch rozinek měli strašně moc různých druhů. Opět jsme od každého druhu nakoupili degustační vzorek.

Ještě před opuštěním Karakolu jsme se zásobili vínem a chlebem k salátkům a kolem třetí hodiny jsme se pak rozloučili se Sergejem na hostelu a šli na maršrutku směr Skaska (fairy tale) - pláž na jihu jezera, zhruba uprostřed, kterou nám doporučila Agida jako nejlepší na koupání se ve velkém Isyk-kul jezeře. Za velice rozumnou cenu jsme se tam bez problémů maršrutkou dostali.

Bylo krásně, zapadalo sluníčko a my se na prázdné pláži okoupali v jezeře, seděli na pláži (byl tam takový hodně jemný štěrk, skoro písek), pojídali zeleninové salátky a pili bulharské vínko. Naprostá pohoda. Bylo to úplně super.

Postavili jsme na pláži stany a spali jako králové.


















Žádné komentáře:

Okomentovat