čtvrtek 10. března 2011

Ukrajina - sobota - před Petrosem

V sobotu vyráželi až kolem půl dvanácté. Plánem bylo dostat se co nejdál pod Petros. Počasí bylo tak nádherné, že jsme většinu trasy šli bez bund, jen v mikinách. Kájoš asi po první hodině ztratil kolečko na jedné hůlce - docela nahouby, bez toho kolečka se mu ta hůlka bořila ... ale zvládl celý bytek Ukrajiny bez něj :))


Šlo se poměrně dobře, moc jsme se nebořili, postupovali jsme docela svižným tempem. Až do prvního většího stoupání, které bylo natočené na slunko, takže tam byl sníh v době, kdy jsme tam přišli už docela roztátý. Byl tam taky navátý sníh, takže jsme se bořili a navíc se to lepilo na sněžnice ... těch 50 metrů stoupání bylo snad nejobtížnějších z celé Ukrajiny, jak jsme se všichni shodli :)



Kolem páté jsme došli zhruba do výšky 1100m, kde byly dřevěnky - v létě se tam pasou krávy, v zimě to bylo opuštěné. Chvíli jsme koumali jestli jít dál, nebo se zastavit tady, protože to bylo docela vhodné místo na rozložení tábora. Bylo ještě dostatek světla, nefučelo, bylo fajně, takže jsme si říkali, že nebudem hrotit, v klidu si vyzkoušíme udělat záhrab, abychom pak v horších podmínkách věděli jak dlouho nám to trvá atd.



Když jsme tak koumali zahlídli jsme v dálce člověka. Ten k nám došel. Byl to lesák, který byl v chatě nedaleko a ten nám nabízel ať přespíme u něj na chatě, že tam má přístřešek pro studenty biologie, kteří tam v létě chodí koumat nějaké brouky či co (už si nepamatuju co říkal, že tam chodí študovat). Chtěl za osobu 20 hřiven (40 korun), takže jsme se rozhodli, že na vlhko a těsno ve stanu ještě budem mít příležitostí dost a šli jsme s šéfem.


Týpek byl hodně rád, že nebude sám a hned nám uvařil čaj a chtěl si povídat. Uměl docela polsky, takže když to smíchal s ukrajinštinou, tak se tomu dalo velmi dobře rozumět (fakt jsem mu rozuměl všechno). Další výhodou pro nás bylo, že tam samozřejmě měl kamna a tak jsme mohli šetřit plynové bomby a vařili jsme na kamnech.

Vzhledem k tomu, že bylo ještě docela brzo, rozhodli jsme se, že si aspoň stany vyzkoušíme postavit, abychom pak měli odhad kolik času to zabere a jak složité to bude. Test proběhl v pořádku, stany byly dobré a daly se postavit za pár minut.


Potom se Kájoš s Pítrem nabídli, že nám dají lavinový rychlokurz. Tj. šli jsme si ukázat jak se dělá norská sonda a pak i velká sonda pro určení profilu sněhu. Bylo to hodně zajímavé ... zejména proto, že jsme zjistili, že na svahu, kterým další den půjdeme je docela velké lavinové nebezpečí ...




Náš plán byl ale vyjít velmi brzo ráno (kolem šesté) dokud je sníh zmrzlý a podle slov toho ukrajinského lesáka udělat "čup čup čup a být nahoře" :))

Těsně před tím než jsme šli spát na tu chatu ještě dorazili na lyžích nějací další týpci - byli to taky asi lesáci co se tam s tím naším týpkem střídaji a jeden z nich slavil narozky. Pítr s Fikym tam s nima zůstali a poprvé ochutnali jak se na Ukrajině pije vodka ... (Fiky docela další den litoval :)) My ostatí jsme šli hned spát.

Žádné komentáře:

Okomentovat