neděle 30. září 2012

Zabíjačka u Kajoše

Už delší dobu jsme byli s Pepou a Kajošem domluvení, že uděláme u Kajoše doma ve Vidči zabíčjaku jehňátka. Konkrétněji, akce silence of the lamb byla nplánována na víkend 1. a 2.9. S Pepou jsme vyjeli z Brna v pátek po práci autem z Brna - Pepa měl ještě v Brně auto od Švýcarska, takže to bylo ideální, protože ho stejně potřeboval zavést do Rožnova.

Oproti plánu vyjet ve 4 jsme se trochu zdrželi v Tuřanech, ale co nás zdrželo hlavně byla megazácpa na dálnici do Olomouce. V ní jsme zkysli tak hodinku. Když k tomu připočítáme zastávku na Rohlence, kde jsme museli využít kupóny do Mekáče, které jsme měli a dali si BigMac a zastávku u Pepy doma pozdravit rodiče, vyklubalo se nám krásné tříhodinové zpoždění a tak místo plánovaných 18:00 jsme přijeli do Vidče kolem deváté ...

Původní plán byl zabít jehně ještě v pátek, aby nám do soboty vychladlo. Protože jsme ale přišli pozdě, odložili jsme to. Poseděli jsme s Kajošem, Luckou, Alicí a Kajošovýma rodičema v altánku u krbu na zahradě, tlačili chleba se sádlem a cibulí a popíjeli pivko z bečky. Během noci přišli ještě dva Kajošovi kámoši - Jindra a Mart - též dobří týpci. Dali jsme čajovou konvičku jak za mlada. Maximální pohodička! :D Trochu jsme to protáhli a šli jsme spát někdy ve 4 ráno ...

Ráno někdy kolem desáté jsme se vzbudili a šli jsme na věc. Ani jsme nesnídali, ale rovnou jsme šli na to jehně. PPočasí nebylo nic moc, pršelo, ale ničemu to nevadilo. Protože kajošova ségra chtěla taky maso z jehněte, zaíjeli jsme nakonec jehňata dvě. To bylo ideální, protože jsme si všecko mohli vyzkoušet s Pepou oba, každý jedno jehně.

Jehně jsme poráželi pistolí na prasata (pistol ve tvaru trubky, která se přiloží k lebce a po výstřelu vystřelí asi 5cm hrot, který prorazí lebku). Když jsme jehňata nechali vykrvácet, pověsili jsme si je na řetěz a začli stahovat z kůže. Kajoš nám říkal co a jak a my to prováděli. Samozřejmě nám to trvalo déle než by to trvalo jemu nebo jeho rodičům, ale my to chtěli vyzokušet. Když jsme ovečku stáhli, začalo kuchání vnitřností. Hodně mě překvapilo jak velký žaludek takové jehně má ... bez vnitřností a kůže zbyla tak třetina váhy.

Pak jsme začli porcovat. To bylo mega poučné, protože jsme oddělovali jednotlivé druhy masa - svíčkovou, roštěnou, atd. Docela chápu proč je pravá svíčková tak drahá jak je ... na tom jehňátku to byly dva malinkaté válečky masa (ovšem luxusní) :) Když jsme skončili s porcováním a maso bylo pověšeno na hácích aby se vyvětralo, zašli jsme se konečně najíst. Dali jsme si čerstvá játra na cibulce - paráda.

Potom jsme se pustili do klobás, což byl krom zabíjačky další plán. Klobásy jsme dělali z vepřového masa, protože toho jehněčího by bylo škoda. Protože jsme dělali klobásy jak pro sebe, tak pro Kajošovy rodiče a jeho ségru, dělali jsme je z 20kg vepřového masa. Nejdříve jsme oddělili libové maso od prorostlého/šlachovitého a pak se začlo mlýt. Libové na hrubo a zbytek na jemno ... dá to nějakou práci namlít 20 kg masa :D Do namletého masa jsme přidali spoustu česneku a koření a pak jsme začli plnit střívka. Střívka byla koupená vepřová střívka naložená v soli. Nasadili jsme klobáskovou hubici na mlýnek a začali jsme s Pepou plnit a stáčet klobásy.

Ze začátku jsme byli pomalí, ale pak jsme chytli gryf a jeli jsme :) Je to ale mega morda naplnit tolik klobás ... 20kg je halt 20kg. Udělali jsme různé druhy - česnekové, paprikové, lehce pikantní ... když jsme dokončili plnění a dávali to udit bylo někdy kolem deváté večer. My si s Pepem uvědomili, že jsme vlastně krom těch jater za celý den nic nejedli a měli jsme mega hlad. Naštěstí Kajoš s Luckou v průběhu toho, co my jsme dělali klobásy připravili tataráček z jehněčí svíčkové ... takže jsme natlačili naprosto luxusní tatarák s topinkami dělané na sádle na ohni. Luxus ... za takovou věc by se člověk v hospodě nedoplatil ...

Na večer přišel Kajošův soused Jura - dobrý týpek. Během udění (muselo se přikládat, aby se udržela stálá teplota) jsme popíjeli bečku a kecali. Paráda. Kajoš s Jurou nám ukázali jak se paří ve Vidči v souboru Veselá hučka :D Nezapomenutelné dojení býka a motor :D Spát jsme šli zase někdy kolem třetí (3:03 :)).

Ráno jsme se vzbudili kolem jedenácté (o něco později než bylo plánovaných 8:08 :D), ale to ničemu nevadilo, protože toho zas tolik na práci už nebylo - uklidit, vykostit maso a rozdělit si ho a taky rozdělit klobásy. Na snídani jsme si dali jehněčí žlázy s vajíčkem a šli jsme vykosťovat. Během toho jsme natlačili nějaké klobásy a naprosto spokojení jsme odjížděli do Rožnova k Pepovi domů a odtama pak do Brna. Luxusní víkend. Hodně dobrá zkušenost ta zabíjačka a dělání klobás, to se jen tak člověku nepodaří :)


Žádné komentáře:

Okomentovat